No Waste Brabants Bont

Over deze houtsoort

 

Voor No Waste Brabants Bont zijn alle afvalhoutsoorten in alle kleuren toegestaan. De gebruikte materialen zijn afkomstig van afgedankte meubelen, kozijnen, deuren en gesloopte trapleuningen. Ook wordt er gebruik gemaakt van restant partijen meubelen én productie-afval van collega-houtverwerkers. Naast blonde houtsoorten zoals bijvoorbeeld grenen, eiken en beuken komt op deze manier allerlei donkerder houtsoorten voor, bijvoorbeeld noten, padoek, zebrano, wengé, teak en mahonie. Een mooi voorbeeld is een project van Rijkswaterstaat uit Zeeland. Daar moest een regiokantoor wijken voor een sluis. Uit vlonders kwam zwaar hout zoals bankirai en azobé vrij. Ook konden er van het regiokantoor ramen in merbau en vloeren in meranti uit 5 cm dik iroko worden gebruikt. Soms bevat afvalhout zelfs materiaal waarvan wij, maar ook FSC Nederland, niet altijd weten wat het precies is. Dit geeft het geheel iets heel speciaals. Ook omdat het gebruikte hout soms maar 8 mm dik is wordt het in 2, 3 of zelfs 4 lagen dik verlijmd en verwerkt. Dit zorgt voor een prachtig effect van puzzelstukjes op de koppen van de bladen.

 

Oude verbindingsgaten, kabeldoorvoeren, sleufjes en eventuele scheurtjes in het hout worden met resthout en hars opgestopt. Dit geeft een bijzonder kleuren- en patronenpallet dat niet snel verveelt.

 

De tafels worden afgewerkt met een milieuvriendelijke lak. Op klantenwens kunnen we ook meubelolie voor de afwerking gebruiken of de tafel onbehandeld leveren.